Project Description

Details

Site: Eixample esquerra, Barcelona
Use: Cultural

Description

The proposal for the new “Transformadors” building is characterized by the desire to turn it into a large showcase.  From the street, you can see the activities that young people and the elderly in the neighborhood are pursuing on all floors of the building, even in the basement.

It is for this reason that a glazed building is proposed, with solar protections against the direct impact of the sun, with a serious and austere image, but modern and dynamic. A building that pays attention to the immediate surroundings and the position it occupies in the city.

The structure of the floorplan of the building is designed as two longitudinal strips

A narrow strip (approx. 3.30 m) of service located on the south-west side of the site, where the stairs, the technical post, the lift, the warehouses and the services will be arranged.

And the other strip, wider (approx. 8.30 m), is where all the public areas of the program will be located, such as the lobby, classrooms, multipurpose room, etc.

Side view of the light stair that gives direct access to the basement where there is the conference room
General view of the glass facade of the renewed transformadors building, giving transparency to the project
Close up view of the entrance and glass facade of the renewed transformadors building, designed by brulletdeluna architects in Barcelona
Side view of the building with the interior courtyard iluminated
view of the back facade, open and protected from the sun by means of vertical expanded metal sheets

Site plan of the transformadors plot, situated in the recognisable reticulated grid of eixample in barcelona
Basement floor plan of the building designed by brulletdeluna,in black the two longitudinal strips

Basement Floor

Ground floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

Ground Floor

First floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

First Floor

second floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

Second Floor

third floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

Third Floor

fourth floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

Fourth Floor

fifth floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

Fifth Floor

sixth floor plan of the building ,in black the two longitudinal strips

Sixth Floor

longitudinal section of the building and ausias marc street in barcelona by brullet de luna i associats SLP
Map

Project Name: Transformadors Civic Center
Site: Ausiàs Marc, 64 – Barcelona
Use: Cultural
Energy efficiency certificate: A
Project date: 09-2014
Construction start date: 06-2017
Construction end date: 05-2019
Property:
Ajuntament de Barcelona
BIMSA Barcelona Infraestructures Municipals, S.A.
Land area: 364 m²
Floor area: 2.217 m²
Awards:

Authors: Manel Brullet i Tenas, Alfonso de Luna i Colldefors
Contributors: Jaume Piñol, Mitra G. Modarressi, David Casadevall
Surveyors: ENNE Gestión Activa de Proyectos, S.L.
Facilities: Portell-Brunés Enginyers, S.L.
Structure: Manuel Arguijo y Asociados, S.L.
Builder: Tarraco, S.L.U
Photographer: Adria Goula
Publications:
01- Afasia Magazine (link)
02- El Periodico (newspaper)
03- Plans i Projectes per a Barcelona 2011-2015 (book)