Project Description

Details

Site: Salt, Girona
Use: Healthcare

Description

The plan for the new Santa Caterina Hospital is influenced by the character of the buildings and gardens of the neighboring psychiatric clinic. The plan involves the construction of pavilions in order to maintain the sensation of minimum density in the interior part of the park. The appearance of the courtyards, between these one-story pavilions, gives natural light and atmosphere to the interior and also serves to connect the trees of the park with the hospital.

A low and extensive hospital has been designed, organized from a twofold reticular mesh in two superimposed directions on a lineal structure of east-west growth. This mesh of circulations coinciding with this direction is a parallel circulatory whole that takes in hierarchized circulations, some for the staff and others for the users. These circulations divide the hospital into strips. Each unit or service seeks its place in this mesh of relationships.

The abovementioned organization involves a hospital structure where growth and modifications are not only possible but are also considered as a premise of the general design. An open organization results in which there is room for possible restructurings of future enlargements.

The architectural proposal facilitates a direct and clear understanding of the organization of the building by the users so that at all times they know and can find their way around the hospital. The light (by means of lighting, skylights, and courtyards) and the exterior views contribute to increasing the comfort of the healthcare staff and users of the hospital.

Santa Caterina Hospital Entrance with landscape

Santa Caterina Hospital Entrance with landscape
Santa Caterina Hospital site plan
Santa Caterina Hospital ground floor plan
Santa Caterina Hospital longitudinal section
Santa Caterina Hospital longitudinal section
Santa Caterina Hospital longitudinal section
Santa Caterina Hospital transversal section
Santa Caterina Hospital transversal section
Santa Caterina Hospital detail plan. section, and elevation
Map

Project Name: Santa Caterina Hospital – Martí Julià Health Complex
Site: C/ Dr. Castany, s/n, Salt, Girona
Use: Healthcare
Energy efficiency certificate:
Project date: 05.1995
Construction start date: 06.2000
Construction end date: 09.2004
Property:
Institut d’Assistència Sanitària
Parc Sanitari Martí Julià
Land area: 116.943 m²
Floor area: 27.387 m²

Authors:Manuel Brullet i Tenas, Alfonso de Luna i Colldefors, Albert de Pineda i Àlvarez (Pinearq SLP)
Contributors:Albert Vitaller
Surveyors: Inma Casado (ENNE S.L.), CAST S.A.
Facilities: JG Ingenieros S.A., Joan Vinyals
Structure: Manuel Arguijo y Asociados S.L.
Builder: NECSO
Photographer:Lluís Casals
Awards: 1st Prize, 9th Girona Demarcation Architecture Award 2005
Publications:
01- arquitecturacatalana.cat (link)
02- world-architects.com (link)