Project Description

Details

Site: Salt, Girona
Use: Healthcare

Description

The medical and social services center building is the last construction of the series of buildings of the Martí y Julià Hospital Centre in Salt that also includes the Hospital of Sta. Caterina and the psychiatric hospital, both also planned by BrulletdeLuna.

The new building is in the southwest part of the site and has a constructed surface area of 7.214 m2.

 

Outdoor solarium with Elderly Users in Salt
Exterior wide angle view of the nursing home

The starting point for designing the public health center was its integration into the whole complex of the hospital center. A building has been designed with basement, ground floor and a single floor. The building is made up of three large pieces, each one with rooms and a common hall. Each piece is surrounded by green areas that qualify the interior spaces. The precise work with the natural light and the choice of warm materials gives the structure a homeliness that can satisfy the needs of the residents of the Centre who, given that they must spend long periods of time in the building, should feel “at home”.

The new building has a geriatric medium and long-term inpatients unit with 22 rooms, a psychogeriatric inpatients unit with 22 rooms and a psychogeriatric dementia inpatients unit with 21 rooms. There is also a geriatric day center and a dementia day center, each with a capacity for 25 places, and which share services such as reception, medical offices and nursing, rehabilitation room, storage spaces… Finally, there is a geriatric and dementia diagnosis and evaluation unit that is made up of five offices, a waiting room, and a meeting room.

Interior spaces of salt medical and social services designed by brullet de luna architecture studio
Front view of the façade during Christmas with a decorated tree

Site plan of salt medical and social services centre in salt and Santa Caterina Hospital
Medical and social services centre in salt floor plan
Medical and social services centre in salt longitudinal section
Medical and social services centre in salt front elevation
Map

Project Name: Medical and Social Centre
Site:Santiago Ramón y Cajal Street, 46, Salt, Girona
Use: Healthcare
Project date: 07.2005
Construction start date: 10.2007
Construction end date: 10.2009
Property:
Institut d’Assistència Sanitària
Parc Sanitari Martí Julià
Land area: 116.943 m²
Floor area: 12.413 m²

Authors: Manuel Brullet i Tenas, Alfonso de Luna i Colldefors, Albert de Pineda Álvarez (Pinearq SLP)
Contributors: Albert Vitaller, Mª Ángeles Manchado, Francesca Cirrincione
Surveyors: Inma Casado, Narcís Frigolé, Bartomeu Pérez, Patricio Martínez (Estudi Medioambiental)
Facilities: Cristina Font, Josep Zaldívar (JG Ingenieros y consultores de proyectos, S.A.)
Structure: Manuel Arguijo y Asociados S.L.
Builder: VIAS, COPISA
Photographer: Tafyr, Juny Brullet, Sergio Guerra
Publications: 
01- archdaily.com (link)
02- world-architects.com (link)