Project Description

Details

Site: Berlin, Germany
Use: Cultural
Not Built

Description
The Building is conceived as a “pavilion” inserted in the Tiergarten park.
Due to the large area required in the program, it is proposed to organize the large volume involved in two parts.

These two volumes of approximately 32x35x16m are placed, to the east and west of the site, according to two different alignments that do not coincide with the established alignments. With this, it is possible not to have frontal views and to blur the real built limits, presenting itself as a smaller object.

The articulation of volumes produces concavities that allow the park and the building to intermingle.
The proposal also aims to preserve a large part of the existing trees and proposes to plant new ones in the concave areas between the volumes to achieve the effect of a pavilion in the park. This deciduous vegetation also gives us protection from direct solar radiation in the warm season, allowing it to enter the cold season.
So that the projected volume is perceived light from the outside, we propose:
01- Raise the level of the GO 0.50m, leaving the structure behind, producing a strip of shadow that makes it float on the ground.
02- Construct the skin of the building with glass (facade), which with reflections and transparencies will manage to confuse the perception of the limits between the interior and the exterior
This construction of the glass façade allows the building to be flooded with light on any of its floors and causes different viewing situations of the outside environment.
From any point of the interior public space, different visions and cross relations with the exterior are achieved. This gives the projected spaces a feeling of greater dimension.
In the UG floor, the overhead light entrances, and the appearance of a patio between the two volumes make it not perceived as a basement but as another EG floor.
In section the program is placed in such a way that the empty interior volume increases as we go up the floor, underlining the idea of lightness of the whole.

Reichstag visitor center in berlin exterior eye level image at night with illuminated building

Reichstag visitor center in berlin exterior eye level image at night with illuminated building
reichstag visitor center in berlin site plan architectural drawing
reichstag visitor center in berlin exploded axonometric architectural drawing
reichstag visitor center in berlin ground floor architectural drawing floor plan
reichstag visitor center in berlin first floor architectural drawing floor plan
reichstag visitor center in berlin second floor architectural drawing floor plan
reichstag visitor center in berlin general front elevation architectural drawing
reichstag visitor center in berlin side elevation architectural drawing with textures
reichstag visitor center in berlin longitudinal section through the underground tunnel architectural drawing by brulletdeluna architecture firm
reichstag visitor center in berlin longitudinal section through the der republic platz architectural drawing
reichstag visitor center in berlin longitudinal section through the der republic platz architectural drawing
reichstag visitor center in berlin front elevation architectural drawing with textures
reichstag visitor center in berlin side elevation architectural drawing with textures
reichstag visitor center in berlin elevation and floor plan detailed architectural drawing of the facade with textures
reichstag visitor center in berlin detailed section architectural drawing with textures
reichstag visitor center in berlin elevation and floor plan detailed architectural drawing of the facade with textures
Map

Project Name: Reichstag Visitor Center
Site: Scheidemannstraße 1, 10557 Berlin, Alemania
Use: Cultural
Project date: 01-2016 / 09-2016
Property:  Deutscher Bundestag – Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung
Land area: 5.800  m²
Floor area: 6.600  m²

Authors: Alfonso de Luna i Colldefors, Manel Brullet i Tenas, Josep Ferrando Bramona, David Recio Muniesa
Contributors: Álvaro Valcarce, David Casadevall (BdL), Judit Coma, Stefan Kasmanhuber, Ilaria Caprioli, Adina Verenciuc (JFA)
Surveyors: X-Made Miquel Rodríguez (Facade)
Structure: Manuel Arguijo y Asociados S.L.
Render: Playtime