Project Description

Details

Site: Mataró, Barcelona
Use: Healthcare

Description
The building, based on a very precise programme, seeks out its place in a deteriorated and aggressive setting by means of its form and position on the site. It is placed at an end of the site in order to distance itself from a large industrial building and is divided into three pieces perpendicular to a containing wall that defines the north limit of the site. This breakdown of the building aims to provide a strong character to its implantation.

Sketch of the Cirera Molins Primary Healthcare Centre by Manuel Brullet Tenas

The building, with a very precise programme, seeks to find its place in a degraded and aggressive setting by means of its position on the plot and its form.

It is situated at one end of the plot in order to divorce itself from a very large industrial building, and is broken down into three volumes which are set perpendicular to a retaining wall which defines the northern boundary of the plot.

The breaking down of the building into three elements seeks to give a strongly marked character to the sitting.

The strict programme type of a primary health centre is distributed in  three bodies with two floors, formalized trough its one slope roof and trough its sloping façade on the street. The bodies are united by two more smaller blocks containing the services and the stairs.

Street view of Cirera Molins primary healthcare centre designed by Brullet de Luna Studio
Side view of Cirera Molins facade

Cirera Molins Primary Healthcare Centre site plan drawing
Cirera Molins Primary Healthcare Centre floor plan by brulletdeluna
Cirera Molins Primary Healthcare Centre front elevation
Cirera Molins Primary Healthcare Centre Section Through Terrain
Cirera Molins Primary Healthcare Centre Section Through Stairs
Cirera Molins Primary Healthcare Centre stairs detail
Cirera Molins Primary Healthcare Centre Facade Detail
Map

Project Name: CAP Cirera Molins
Site: Ronda de Frederic Mistral, Mataró
Use: Healthcare
Project date: 1988
Construction end date: 1992
Property: Institut Català de la Salut
Land area: 2.451,67m²
Floor area: 1.092,95m²
Awards: Finalist, III Biennal d’Arquitectura Espanyola 1995

Authors: Manuel Brullet Tenas
Contributors: Albert Vitaller, Mª Ángeles Manchado, Francesca Cirrincione
Surveyors: Josep M. Sanmartín Burgues, Joan Rivas
Facilities: Xavier Brullet i Tenas, enginyer
Structure: Jesús Perez Lluch, arquitecte
Builder: CORVIAN S.A.
Publications:
01- III Biennal d’Arquitectura Española 1993/1994 pp.84-87 pp.170
02- a+t, nº8 1996 pp.74-103
03- AA files 30 p,47-60
04- Diseño interior nº25 1993 pp.40-47
05- El Croquis, 62 pp.234-246
06- Manuel Brullet Ed. Gustavo Gili pp.18-23