Project Description

DETAILS

Site: Mataró, Barcelona
Use: Provisional headquarters of the Museum of Contemporary Art of Catalonia
Declared a cultural asset of national interest BCIN 153-MH

Description
The commission proposes a reflection about the construction of some housing units, the restoration of the chimney, warehouse and small building designed by Gaudí. In the bleaching warehouse, remodelled and restored, we want to give it some multifaceted uses, which require the restored building having good facilities, from both an environmental point of view and in terms of regulations and equipment.

The work to restore and remodel the bleaching warehouse of the “Cooperativa Obrera Mataronense” is full of practical and methodological difficulties. It is about restoring and remodeling a building that is completely dilapidated, and missing information about how it was originally at the time of construction. At the time of construction it was more of a temporary hut than a well-built building.
The commission proposes a reflection about the construction of some housing units, the restoration of the chimney, warehouse and small building designed by Gaudí to give it some polyvalent uses, which required the restored building to have good facilities, from both an environmental point of view and in terms of regulations and equipment.
The proposed intervention involves making, as a first phase, a very detailed and complete survey of the existing building. As a second phase, a deconstruction of the building. As a third phase, the reconstruction of the parts of the building where such reconstruction is possible and a sensible adaptiation to the new program.
Nau Gaudí building is being rebuilt from a volumetric and spatial point of view, but that at the same time, in a way, a new, attentive and multi-functional building is being built.

General View of the building an square from an upper prespective
North façade of the Nau Gaudi with the new glass envelope and wooden structure designed by Brullet de Luna Architects
East façade of the Nau Gaudi with the doubled original facade reconstructed by Brullet de Luna Architects
View of the roof from the interior of the warehouse with the doubled roofing redesigned and reconstructed by Brullet de Luna Architects
View of the east side entrance with the original brick look

Due to the impossibility of recovering the original west façade, the proposal plans a new façade that has absolutely nothing in common with the previous one. It is a transparent and opal glass façade, with an air chamber and special treatment that will enable an increase in the natural lighting of the original warehouse, adapting it to the new uses.

Glass has been considered as the differentiating element between the elements of the original warehouse and the new elements. These contemporary materials (translucent glass and transparent opal) are different from the materials of the late-19th century and yet reflect and multiply the parts of the work planned by Gaudí.

In contraposition, the south and east façades are built according to the warehouse façades that are known from a photo taken by Joan Bergós. To comply with all the regulations regarding thermal and acoustic insulation, without changing its original appearance, it was decided to double up the roof and wall of the east façade. A timber framework was placed in the roof with flat tiles seen from below, over which insulation was projected with another flat tile on top. The view of the interior and exterior of the roof is the original one but it is constructively doubled.

This doubling of the roof meant that the loads to the wooden structure increased. The structure of the parabolic arches of the warehouse was strengthened, by means of stainless steel sheets, inserted between the wooden structure of each arch to hide it from view.

View of the new north and west glass façades of the Nau Gaudí designed by the architectural firm Brullet de Luna to open the space to the street.

View of the renewed and doubled South and East brick façades of the Nau Gaudí View of the parabolic arches of the Nau Gaudí warehouse refurbished by the architecture firm Brullet de Luna.
Site plan architectural drawing of Nau Gaudí location in Mataró
Cross Section of Nau Gaudí main hall with the chimney and basement
Basement floor plan of Nau Gaudí designed by Brullet de Luna
Ground floor plan of Nau Gaudí
Detailed Constructive Cross Section of Nau Gaudí main hall Structure and enclosure
Detailed Axonometric construction proces of the new joint for the wooden parabolic structure of Nau Gaudí main hall designed by Brullet de Luna Architecture Office
Map

Project Name: Nau Gaudí Rehabilitation
Site: Cooperativa Street, 47, 08302 Mataró, Barcelona
Use: Cultural

Project date: 2003
Construction start date:
Construction end date: 2008
Property: Ajuntament de Mataró
Land area: 660 m²
Floor area: 880 m²

Authors: Manel Brullet i Tenas, Alfonso de Luna i Colldefors
Contributors: Jaume Pinyol, Silvia Salueña
Surveyors: Joan Rivas, Ramón Teixidó, Joan Montero
Facilities: Xavier Brullet
Structure: Manuel Arguijo
Builder: SECLASA
Photographer: Lluís Casals, Miquel Tres, Juny Brullet
Awards:
01- Finalist, 6th Catalonia Construction Awards 2009
02- Winner, 3rd Maresme Architecture Exhibition 2010
04- BCIN (Cultural Asset of National Interest) 153-MH
Publications:
01- Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme 250, Conarquitectura 2009
02- Revista ON Diseño 311, Octubre 2010
03- World-architects.com (link)
04- Josep Gracia (Teatres de Catalunya)
05-youtube (link)