Project Description

Detalls
Emplaçament: Sant Esteve Sesrovires, Barcelona
Ús: Administratiu

Descripció
Construir una presó és construir un món tancat, com ho eren les abadies, les fortaleses, els monestirs o les antigues acròpolis. La vida transcorre aquí sense llibertat i les relacions estan condicionades pel control.
Hi ha un paral·lelisme entre els espais d’una presó i una ciutat ja que trobem: places, carrers i façanes. Els usos, però, no són els mateixos: la plaça no és un lloc de trobada, sinó de classificació; el carrer no és un espai de comunicació, sinó de separació; la façana no té un sentit de relació interior / exterior, només de reclusió.

Els protagonistes d’aquests espais són els murs tancats, els passatges, les escales, els desnivells i les ombres. Aquests elements han de combinar-se per aconseguir certa varietat i poder sortir de la monotonia: crear formes irregulars, gestos, canvis d’alineació que els facin més rics i donin més sentit a un carrer sense els seus atributs habituals com finestres o balcons.
Es tracta de crear una ciutat amb un terreny verge, atenent les reflexions sobre l’ordre geogràfic i paisatgístic, aconseguint una bona implantació i integració, així com un ordre programàtic, aspecte de gran complexitat en què les qüestions de control i seguretat són claus .
Hem pogut resumir el programa en tres zones clarament diferenciades. La zona exterior, extramurs, que conté els serveis administratius, se situa a la part més alta del recinte. Traspassat el mur arribem a una zona mixta on es classifiquen els interns i on tenen contacte amb l’exterior: visites de familiars i advocats. D’aquí passem a la zona interna: mòduls de residència, hospital, poliesportiu i zones d’oci, estructurats a partir d’un carrer principal, que és l’eix principal de centre. Una sèrie d’elements (pendents, escales, sortints i girs) donen validesa a les façanes sense finestres i ajuden a aconseguir un efecte de perspectiva.

Image of the entrance of Can Brians penitentiary brick ceramic facade and main tower

Image of the entrance of Can Brians penitentiary brick ceramic facade and main tower
Sketch by Manuel Brullet Tenas of can brains courtyard
Site plan Sketch of Can brains Penitentiary in Sant Esteve Sesrovires Barcelona
Can brains Penitentiary Floor Plan by Brulletdeluna Architecure Firm
Can brains Penitentiary Longitudinal Section by Brullet de luna Architecture
Can brains Penitentiary Longitudinal
Can brains Penitentiary Longitudinal Section
Can brains Penitentiary Longitudinal Section
Can brains Penitentiary Elevation
Mapa

Nom del Projecte: Centro Penitenciario Can Brians
Emplaçament: Sant Esteve Sesrovires, Barcelona
Ús: Administrativo penitenciario
Inici projecte: 1986
Final d’obra: 1991
Propietat: Departamento de Justicia – Generalitat de Catalunya
Superfície solar: – m²
Superfície construïda: – m²
Premis:
Finalista, Premis FAD Arquitectura 1991
Finalista, Premis Mies Van der Rohe European 1992 (link)

Autors: Manel Brullet i Tenas, Francesc Rius i Camps, Josep Mª Gil i Guitart, Esteve Bonell i Costa
Col·laboradors: Alfonso de Luna, Moisès Aguilar Christine Aubry, Contxita Balcells, Jordi Barba, Carles Francesc, Fidela Frutos, Montse Garcia, Julieta Guardiola, Emma Idrach, Felix Khun, Miquel Lacasta, Josep Llobet, Desiree Mas, Jaume Ratera, Josep Sanmartín, Jaume Valor
Tècnics: Joan Rivas, Pere Rius, Enric Rego
Instal·lacions: Jesús Castillo, Josep Granell, CIATSA
Estructura: Robert Brufau, Manuel Arguijo, AREINSA
Constructor: Cubiertas i MZOV
Fotògraf: Hisao Suzuki
Publicaciones:  arquitecturacatalana.cat (link)