Project Description

Details
Site: Sant Joan Despí, Barcelona
Use: Healthcare

Description
The Hospital of Sant Joan Despí is aimed at providing service to a population of 300,000 inhabitants from the county of Baix Llobregat.

Front view of the entrance exterior skylight
Eye level side view of the three main volumes conforming the Moises Broggi Hospital

The organization and arrangement of the hospital within the site is determined by the hospital entrances, the orientations, and the topographic conditions of the terrain.
A large park is planned that connects the hospital with the city. Its character and atmosphere are designed according to the needs of the hospital. The green space and trees extend as far as the courtyards of the hospitalization units, connecting the hospital with the park.
In front of the facade to Av. Baix Llobregat there is a strip of green land with a topography that protects the outpatient’s area and the hospital from the noise of the traffic from the avenue. The main entrance to the hospital is via this green area, at the highest point of the site.
The main entrance to the health center is independent and is located on the north facade, closer to the public transport stops. The emergencies entrance is placed at the lowest level, at the northeast end of the site. Healthcare and public traffic are segregated to avoid interferences between them and ensure good orientation.
Other important criteria during the conception of the project have been the desire to plan sunny hospitalization units with good views, considering the natural light and the choice of materials to build a hospital at the service of people.

Eye level view of the main entrance of Moises Broggi with the outdoor skylight and shelter space
Eye level view of the entrance covered space with the light from the skylight

Eye level view of the main entrance of Moises Broggi with the outdoor skylight and shelter space Eye level view of the entrance covered space with the light from the skylight Front view of the entrance exterior skylight
Site Plan Sketch of the plot for the moises broggi hospital designed by brullet de luna architecture studio
sketch by manuel brullet of the solar impact on the moises broggi hospital
floor plan first floor of moises broggi hospital
longitudinal section through moises broggi
transversal section of the moises broggi hospital designed by brulletdeluna studio
transversal section of moises broggi through the patios
Map

Project Name: Moisès Broggi Hospital
Site:Jacint Verdaguer Street, 12, Sant Joan Despí, Barcelona
Use: Healthcare
Project date: 2003
Construction start date: 10.2008
Construction end date: 2010
Property: Consorci Sanitari Integral
Land area: 35.700 m²
Floor area: 45.725 m²

Authors: Manuel Brullet i Tenas, Alfonso de Luna i Colldefors / Albert Pineda, Xavier Llambrich (Pinearq SLP)
Contributors: Jaume Piñol, Marcial Novo, Albert Vitaller, Patricio Martínez, Silvia Salueña, Pau Calleja, Juan Sainz, Alba Casanovas
Surveyors: Inma Casado, Josep Molero
Facilities: Juan Ruiz- Castillo (JG Ingenieros S.A.)
Structure: J. Bernuz, M. Fernández, Gerardo Rodríguez (STATIC)
Builder: Teyco, Sanibaix, COMSA-EMTE, ACSA
Photographer: Juny Brullet
Awards: Selected, 1st Barcelona Architecture Exhibition 2013
Publications:
01-hicarquitectura.com (link)
02- Revista ON 318, Abril 2011
03- archdaily.com (link)
04- plataformaarquitectura.cl (link)
05- world-architects.com (link)