CEIP Can Mates a Sant Cugat
Imatges: 2 3 4 5
La tipologia adoptada per a solucionar el programa de l'escola primària de dues línies és la de planta central, recomanada per tots els pedagogs per la seva capacitat de generar una idea unitaria d’escola i un control psicològic i físic del nen sobre els seus espais.

Aquesta disposició al voltant d'una "placeta-claustre" de tot el programa pedagògic dóna a l'escola un caràcter domèstic que és essencial pel seu funcionament.

La "placeta-claustre" està connectada visual i volumètricament amb la muntanyeta del costat, establint-se una relació formal i funcional entre el buit de la "placeta-claustre" i el volum de la muntanyeta amb pins i ginesta.

La "placeta-claustre" connecta físicament amb els camps d'esport situats al nord mitjançant una gran obertura que actua com a porxo i que relaciona el nivell de la placeta amb el nivell dels porxos i les aules especialitzades de la planta baixa.

La placeta té unes grades mirant cap a la sala polivalent que permetrà agrupar a tota l'escola en festes i activitats massives.

El parvulari, organitzat linealment i orientat al sud-est, està particularment caracteritzat pel tipus d'aula amb una estructura interior complexa formada per un espai gran acompanyat per diferents "racons" per activitats i ambients diferenciats. Cada aula té una aula exterior que a la vegada dóna al pati general del parvulari.

La proposta arquitectònica-pedagògica de l'edifici enllaça amb les experiències pedagògiques del "Consell d'investigació pedagògica" i amb els grups escolars de l'Ajuntament de Barcelona en temps de la Mancomunitat de Catalunya. La tipologia de la Planta Central, la imatge de fita de l'edifici, la relació amb l'entorn, l'organització multinucleada de les aules al voltant d'un espai o la domesticitat són un dels els nuclis conceptuals més rellevants d’aquest projecte.


Emplaçament: Can Mates, St. Cugat del Vallés
Promotor: Ajuntament de St. Cugat del Vallés
Superfície del solar: 8.500 m2
Superfície construïda: 3.500 m2
Any del concurs: 2007
Arquitectes autors del projecte: Brullet Tenas i Alfonso De Luna